Ladysniccer | Házi barkácsolás, dekorációk

Ne dobd ki, gondold újra!

Adott egy 70-es években divatos virágtartó. Párom szíve csücske. Ma már retro. Fekete kovácsolt vas váz, a kaspók alatti rész igénytelen ( bocsi, szívem) barna pozdorja. Mit lehet tenni, ha kidobni nincs szíved vagy a párodnak nincs. Ragaszkodó típus. Ő is, a virágtartó is. És ha újra gondolom? Azt lehet? Hangzik el lendületes stílusomban a kérdés és mint egy ragadozó vetem rá magam az ötletelésre, mert megengedi. Arany ember. ;-) Nézzük tehát lépésről lépésre, hogyan alakult át a virágtartó.


1. Portalanítás, száraz ronggyal.
2. Festés matt fehérre
3. Amíg szárad elkezdem a pozdorják mindkét oldalát lefesteni feketére (hátha valaki lefekszik a szőnyegre és alákukkant), utána szalvéta technika alkalmazásával dekupázsolni.
4. Ha megszáradt a fehér réteg, kap egy fekete réteget is. (Közben férfiember sokkolódik. Sebaj! :-D)
5. Száradási időben izgalmas átalakuláson mennek keresztül a barna pozdorják. És közben jár nekem egy cappuccino. ;-)
6. Finom csiszolópapírral visszacsiszolom a fekete festékréteget, különböző mértékben. Ettől hol erősebben, hol halványabban fog az alatta lévő réteg látszani. Antikolt feelinget kap. Ye!
7. Lakkozás matt lakkal...


 

 

 

 

 

 

 

Végül, öröm, ujjongás. Párom szerint, jó volt úgyis...ööööö....fehéren is jó lett volna. :-D
Azt mondta keresi a helyét magában az új virágtartónak...még nem engedte el a régit... ;-)
Lássuk képekben a virágtartó állvány ellen elkövetett merényletem.

 

 

 

 

 

 

Készítsünk asztali Zen kertet!

Készítsünk asztali ZEN KERTET!
A zen kert gyökerei a XV. századi Japánra nyúlnak vissza. Ekkor építették meg a híres Kiotói Ryoanji Templomot, ahol a szerzetesek az udvar homokját gereblyézték minden nap a legteljesebb elmélyültségben egyeneseket és köröket formálva. Számukra ez a cselekvés a lelki gyakorlat része volt, segítette őket a tökéletes összpontosításban, a teljes jelenlét állapotának elérésében. Az itt és a most megélésében.
 
A nyugalom és elmélyülés hozzávalói:
Homok, kavicsok, füstölő...a mécses és a pici Buddha szobor már csak ráadás.

 

 
Jó éjt!
Békés álmokat! 

Ünnepi várakozás 2. rész

Asztali futó dekoráció az ünnepi asztalra és/vagy beltéri ajtóra akasztva


 

Az idei rendhagyó dekorációm asztalközépre tehető dísz, amit gyerekkel együtt is könnyen elkészíthetünk. Kétféle különböző színű és szélességű szalag kell hozzá, bármilyen apró dísz, ami nem túl nehéz, például hungarocellből vagy falapkából készült, szárított narancs, kisebb termések és dekorgumi a különböző karácsonyi alakzatok elkészítéséhez.


Az elkészítés menete

1. Dekorgumiból vágjuk ki a karácsonyi alakzatokat, csillagot, rénszarvast, harangot, karácsonyfát vagy amihez épp kedvünk van.


2. Vágjuk egyenlő hosszússágra a két szalagot és ragasszuk össze
3.  Tervezzük meg a díszítést a legapróbb részletekig, kezdve a nagyobb darabokkal

 


4. Ragasztópisztollyal rögzítsük a kialakított elrendezést
5. Ha nem asztali dekorációnak szeretnék használni, akkor az utolsó dekorgumi figura tetéjére vágjuk egy lyukat, ahol majd fel tudjuk akasztani az ajtóra, akár gyerekszobára is.

 

 

 

  

Ünnepi várakozás 1.rész

Adventi asztali és ajtóra akasztható dísz

 
 
 


Karácsony előtt négy héttel elkezdek készülődni a párommal és a gyerekekkel az ünnepre.
Feldíszítjük a házat girlandokkal, apró karácsonyi figurákkal. Fahéj, narancs és citrom illó olajokat párologtatunk. Veszek mikulás virágot, karácsonyi kaktuszt és előkerülnek a szekrényből az ünnepi terítők is.

 Szokásosan elkészítem az adventi asztal és ajtóra akasztható díszt de a bevált dekorációkat minden évben kiegészítem új ötletekkel is.
Idén a rendhagyó asztali futó ötletével álltam elő de mielőtt megmutatnám hogyan is készül az ünnepi asztalra ez a dísz, lássuk mit készítettem adventre az asztalra és a bejárati ajtóra.

                                                           
Hozzávalók

- üvegtál
-mű fenyő koszorú alap
- 4 nagyobb méretű adventi gyertya
- különböző termések és szárított narancs
- vatta hógolyó
- fából készült, különböző karácsonyi figurák
- gömb díszek
- néhány mű fenyőág
-hungarocell hópehely és karácsonyfa
-kész masnik és szalagok
- ragasztó pisztoly
Néhány jó tanács, hogyan állítsuk össze a kompozíciót úgy, hogy a végeredménnyel is elégedettek legyünk és megvalósítsuk, amit elképzeltünk.

- a díszítést mindig a nagyobb darabok elhelyezésével kezdjük
- utána jöhetnek a közepes méretűek és legvégén az apróbb darabok, mint pl. a hópelyhek
- a kompozíciót mindig előre tervezzük meg, egyesével felrakva a tálra és a koszorúra a díszeket és csak ezután kezdjünk bele a ragasztásba
- ha nem tudod, hogyan kezdj hozzá, jó mankó lehet, ha törekszel a szimmetriára, azaz, ha az egyik oldalra három gömböt tettél a vele szemközti oldalra is tegyél ugyanígy három gömböt vagy az egymással szemközti oldalakra tegyél ugyanolyan díszt és így haladj tovább
-szebb, gazdagabb és nem mellesleg profibb hatást érhetsz el, ha sűrűn és gazdagon rakod a díszeket, ügyelve azért, hogy a giccses hatást minden esetben kerüld el

Hogyan kerülhetjük el a giccses hatást, úgy hogy mégis sok díszt használunk?

1. Válasz stílusban összeillő díszeket
2. A színeket mindig hangold össze
3. Ne dolgozz, túl sok színnel egyszerre
4. Használj rendhagyó és meglepő megoldásokat


Idén műfenyővel dolgoztam,  bár nem vagyok híve, de most találtam olyan koszorú alapot, ami megszólalásig hasonlít egy igazi fenyő koszorúra és még közelről sem tűnik műnek.

Az ajtó dísznél a gömbökkel  és a hungarocell díszekkel kezdtem a munkát, mivel ebben az összeállításban ezek voltak a legnagyobb darabok.A díszítésnél ügyeljünk arra, hogy ne csupán a koszorú tetejére tegyünk díszeket, hanem a külső és belső oldalára is. Az akasztót pedig még a díszítés előtt tegyük fel a koszorúra, egyrészt azért, mert az elkészült díszre már sokkal nehezebb lesz felkötni az akasztót, másrészt pedig ezzel kijelöljük a koszorú tetejét. A díszítés során sokat segíthet, ha tudod, melyik a kompozíciód alja, illetve teteje.

Az asztalra idén nem koszorú került, hanem egy gazdag és pazar üvegtál kompozíció. Kevertem benne a természetes alapanyagú díszeket (natúr termések, szárított narancs, fából készült dekorok) a műanyag díszekkel, mint például a hópelyhek vagy a mély bordó bogyós ág darab, ami az összeállítás domináns dísze lett.Az elkészítésre vonatkozó tanácsaim itt is érvényesek. Először a gyertyákat helyeztem el, majd a fenyőágakat és a mélybordó bogyós díszt. Utána jöttek a fából készült nagyobb méretű díszek és a tobozok, azután szépen sorban a többi dísz. Végül pedig a vattagolyó hópelyhek. 
Felmerülhet a kérdés, mikor van kész egy összeállítás?

Amikor azt érezzük, hogy ehhez többet már tudunk tenni. Minden kompozíció, amit készítünk, üzen nekünk. Üzen, hogy ennyi, kész vagyok. Beteljesedtem. Általad. És megköszöni, hogy elkészítetted. Iparművészek és rutinos alkotók pontosan érzik, mikor, mit üzen nekik kreativitásuk ragyogó gyermeke. Értik őt, mert az alkotási folyamatban eggyé váltak vele.
A mű akkor készül el, amikor az alkotó felnéz, sóhajt egy nagyot, mélyről jövőt és elválik tőle. Elengedi a belőle születő csodát, amiben tovább él az az utolsó, könnyű sóhaj. Az öröm.

Egyszerű gesztenyés ajtóra

 


 
 

A legegyszerűbb gesztenyés ajtódísz. Nem kell hozzá más, csak sok-sok gesztenye. Mindenféle formájú, méretű, szép és kissé csúnyácska. Felesleges, hogy tökéletes legyen.

A gesztenyéket egyesével, ragasztópisztoly segítségével vidd fel a koszorúra, jó sűrűn, lehet egymásra pakolva is. Ügyelj arra, hogy ne ugyanazon felére ragaszd mindegyiket, így dinamikusabb és természetesebb lesz a kompozíció.Díszítéshez nem kell más, mint kenderkötél, tetszőleges színű jutaszalag és egy kis bogyós ágacska.

Ne parázz, Anyukám! A gesztenye a lábaid előtt hever és arra vár, hogy ajtót dísze legyen.