Ünnepi várakozás 1.rész

Adventi asztali és ajtóra akasztható dísz

 
 
 


Karácsony előtt négy héttel elkezdek készülődni a párommal és a gyerekekkel az ünnepre.
Feldíszítjük a házat girlandokkal, apró karácsonyi figurákkal. Fahéj, narancs és citrom illó olajokat párologtatunk. Veszek mikulás virágot, karácsonyi kaktuszt és előkerülnek a szekrényből az ünnepi terítők is.

 Szokásosan elkészítem az adventi asztal és ajtóra akasztható díszt de a bevált dekorációkat minden évben kiegészítem új ötletekkel is.
Idén a rendhagyó asztali futó ötletével álltam elő de mielőtt megmutatnám hogyan is készül az ünnepi asztalra ez a dísz, lássuk mit készítettem adventre az asztalra és a bejárati ajtóra.

                                                           
Hozzávalók

- üvegtál
-mű fenyő koszorú alap
- 4 nagyobb méretű adventi gyertya
- különböző termések és szárított narancs
- vatta hógolyó
- fából készült, különböző karácsonyi figurák
- gömb díszek
- néhány mű fenyőág
-hungarocell hópehely és karácsonyfa
-kész masnik és szalagok
- ragasztó pisztoly
Néhány jó tanács, hogyan állítsuk össze a kompozíciót úgy, hogy a végeredménnyel is elégedettek legyünk és megvalósítsuk, amit elképzeltünk.

- a díszítést mindig a nagyobb darabok elhelyezésével kezdjük
- utána jöhetnek a közepes méretűek és legvégén az apróbb darabok, mint pl. a hópelyhek
- a kompozíciót mindig előre tervezzük meg, egyesével felrakva a tálra és a koszorúra a díszeket és csak ezután kezdjünk bele a ragasztásba
- ha nem tudod, hogyan kezdj hozzá, jó mankó lehet, ha törekszel a szimmetriára, azaz, ha az egyik oldalra három gömböt tettél a vele szemközti oldalra is tegyél ugyanígy három gömböt vagy az egymással szemközti oldalakra tegyél ugyanolyan díszt és így haladj tovább
-szebb, gazdagabb és nem mellesleg profibb hatást érhetsz el, ha sűrűn és gazdagon rakod a díszeket, ügyelve azért, hogy a giccses hatást minden esetben kerüld el

Hogyan kerülhetjük el a giccses hatást, úgy hogy mégis sok díszt használunk?

1. Válasz stílusban összeillő díszeket
2. A színeket mindig hangold össze
3. Ne dolgozz, túl sok színnel egyszerre
4. Használj rendhagyó és meglepő megoldásokat


Idén műfenyővel dolgoztam,  bár nem vagyok híve, de most találtam olyan koszorú alapot, ami megszólalásig hasonlít egy igazi fenyő koszorúra és még közelről sem tűnik műnek.

Az ajtó dísznél a gömbökkel  és a hungarocell díszekkel kezdtem a munkát, mivel ebben az összeállításban ezek voltak a legnagyobb darabok.A díszítésnél ügyeljünk arra, hogy ne csupán a koszorú tetejére tegyünk díszeket, hanem a külső és belső oldalára is. Az akasztót pedig még a díszítés előtt tegyük fel a koszorúra, egyrészt azért, mert az elkészült díszre már sokkal nehezebb lesz felkötni az akasztót, másrészt pedig ezzel kijelöljük a koszorú tetejét. A díszítés során sokat segíthet, ha tudod, melyik a kompozíciód alja, illetve teteje.

Az asztalra idén nem koszorú került, hanem egy gazdag és pazar üvegtál kompozíció. Kevertem benne a természetes alapanyagú díszeket (natúr termések, szárított narancs, fából készült dekorok) a műanyag díszekkel, mint például a hópelyhek vagy a mély bordó bogyós ág darab, ami az összeállítás domináns dísze lett.Az elkészítésre vonatkozó tanácsaim itt is érvényesek. Először a gyertyákat helyeztem el, majd a fenyőágakat és a mélybordó bogyós díszt. Utána jöttek a fából készült nagyobb méretű díszek és a tobozok, azután szépen sorban a többi dísz. Végül pedig a vattagolyó hópelyhek. 
Felmerülhet a kérdés, mikor van kész egy összeállítás?

Amikor azt érezzük, hogy ehhez többet már tudunk tenni. Minden kompozíció, amit készítünk, üzen nekünk. Üzen, hogy ennyi, kész vagyok. Beteljesedtem. Általad. És megköszöni, hogy elkészítetted. Iparművészek és rutinos alkotók pontosan érzik, mikor, mit üzen nekik kreativitásuk ragyogó gyermeke. Értik őt, mert az alkotási folyamatban eggyé váltak vele.
A mű akkor készül el, amikor az alkotó felnéz, sóhajt egy nagyot, mélyről jövőt és elválik tőle. Elengedi a belőle születő csodát, amiben tovább él az az utolsó, könnyű sóhaj. Az öröm.