Ne parázz anyukám! | Napi inspirációk, őrült ötletek, hangulatok

Ne parázz, Anyukám!

 
Tedd magad hangulatba, ennyi. Hogyan? Naponta gyere el hozzám vendégségbe. Adok egy kávét, sütit, egy hangulatot. Mert jó életérzés nélkül savanyú leszel, mint a gránátalma. Oppá nem, az legalább szép bíborszínű és izgalmas. Amikor te savanyú vagy sápadtan kandikálsz ki abból az egyébként zseniális fejedből csak éppen akkor elfelejted, hogy zseniális vagy.
Szép bíbor hangulatot csinálunk benned, aztán barangolunk a városban vagy a mezőn, folyóparton. Ma reggel arra gondoltam a reggeli kávém szürcsölése közben, hogy megmutatom Neked a világomat.
Azt, hogy minden pillanat remekbe szabott. Szó szerint. Ez a vacak élet úgy összerakja Neked, hogy néha valóban tátva marad a szád. Te meg panaszkodsz az időjárásra, a munkádra, a szomszédra, az exedre, az orvosodra a hülye közös képviselőre, aki megint... Szóval mindenre. Ódát írsz pocsék napjaidhoz, szimfóniát szentelsz mindennek, ami rossz. Drágám, erőt akarsz nyerni a szarból, aztán csodálkozol, ha úgy elfáradsz, hogy csak vicsorogni lesz estére kedved, mint egy sárkány-boszorkának?
Jah, hogy nehéz? Persze. Mondta valaki, hogy könnyű lesz? Elárulok egy titkot, csak Neked. Az élet nehéz. Ne várj arra, hogy mikor lesz jobb, szebb, illatosabb, igazságosabb, hanem élj. Csak úgy, pluszosan áramolva.
 
Ne parázz, Anyukám! Gyere velem! Indul a DIYlady plusz Blog!
 

Egy este a Deszkában

Azon gondolkoztam odafelé menet, hogy milyen jó, hogy bár fáradtak vagyunk, és szívesen maradnánk otthon is kettesben, azért mi mégis megyünk. Egyszerűen azért, mert kimozdulni jó. Máshol lenni, másokkal lenni, új ismeretségeket kötni, beszélgetni, teázni jó. Mert az embernek az emberre gyakorolt hatása a legerősebb. Nem győzhet a fáradtság, mert ahová mész, ott új energiák fognak megérinteni, találkozol valakivel, kapsz egy mondatot, egy mosolyt, egy gondolatot ajándékba. Ez az élet. Menni, kimozdulni, élni, újat, mást látni. Kreatívan, közösségben újra gondolni mindazt, ami már szürke vagy megfakult. A sarokban a pókot máshol is lehet nézni, mint otthon és lehet, hogy látsz valami mást is még a pókon túl.

Ezen az estén Gabi gondolatait, szavait kaptam ajándékba, sült tök illatban, rebbenő mécses fényekben. A Deszkáról, Kutvölgyi Gabriellával, a Deszka megalapítójával beszélgettem, miközben lelkemig átjárt a résztvevők mosolya és alkotókedve.

 

 

Mikor jött létre a Deszka és milyen céllal?

A Deszka 2013. június elsején indult. Akkor még "csak" az volt a célja és fő tevékenysége, hogy különböző életkorú gyerekekkel és felnőttekkel érdekes, elgondolkodtató bábelőadásokat hozzunk létre. Csatlakoztam egy, már kialakult csoporthoz, közösséghez a bábjaimmal, óvodai foglalkozáshoz, vagy tanórához kapcsolódva. A bábok különleges lehetőséget adnak máshogy látni mindazt, ami minket körül vesz, vagy ami épp bennünk van. A Deszka név is innen ered. Hiszen a bábparavánok, a marionett bábok teste, és a színpad- a világot jelentő- Deszkából készülnek. Olyan közösséget szerettem volna létrehozni, amelyben az alkotói folyamatokon, beszélgetéseken keresztül a résztvevők elkezdenek másképp tekinteni magukra és az őket körülvevő emberekre. Az alkotói célkitűzés, hogy hozzunk létre mást, többet ugyanabból az anyagból. 

Milyen új lehetőségeket adott az óbudai alkotóműhely elindulása?

Többek között elindult a Telihold című klub, „csak csajoknak". Itt is az az elv érvényesül, hogy mindnyájan emberből vagyunk (egy az anyag) és a mégis mind mennyire mások, ami fantasztikus és csodálni, megérteni való. Ezt a különbözőséget kihasználva havonta egyszer összejövünk, mi nők, akik, annyifélék vagyunk és segítünk egymásnak. Megváltjuk a világot, amúgy csajosan, felébresztve magunkban a női energiákat. Nagyon fontos ebben a klubban, hogy odafigyelünk egymásra, és amiben tudunk, segítünk egymásnak. A kellemes hangulatú estéken eleinte a szűk baráti kör vett részt, ma már mindenki meghív ismerősöket, eljönnek a barátok barátai is.   

A Telihold nevet azért kapta, mert telihold is havonta egyszer van, és a nőiesség, anyaság szépség és fény jelképe. A buddhizmusban  a béke és a tisztaság szimbóluma.  A Telihold a bőség és a világosság ideje.

Legfiatalabb "gyermekünk" a Kreatív műhely, mely most, október 30-án kelt életre. A kézműves játszóházban első alkalommal tököt faragtunk, kavicsot festettünk, meséket alkottunk. Kavicsfestés közben hasonló nyugalmat, békét éltek meg az alkotók, mint a mesehallgatás alatt. A tökfaragás pedig sok-sok új élménnyel ajándékozott meg bennünket. Szívmelengető volt megélni, hogy felnőttek, gyerekek milyen felszabadult vidámságban tudnak együtt lenni, és, hogy akik most találkoztak először, milyen közvetlenül, őszintén tudnak segíteni egymásnak, vagy ötleteket adni, trükköket mutatni.

 

 

Elvégezted a meseterápiás tanfolyamot Boldizsár Ildikónál. Milyen jelenlegi és újabb tervek megvalósításában tud ez neked segíteni?

Igen, idén nyáron végeztem el és azóta már a Telihold napokon alkotó-fejlesztő mesélés is folyik, mely az „Együttmese” nevet kapta. Ildikó tanításai szerint a népmesékben rejlő kulcsokat keressük, és megnézzük, melyik kulcs lehet az életünkben megoldásra váró helyzet kulcsa. Fantasztikus élmény felnőtteknek mesét mondani! Mesélés után izgalmas megtalálni a hallgatóságban elrejtett titkokat. A népmese szájról-szájra terjedt, átadva ezzel a fiataloknak vagy idősebbeknek mások megélt tapasztalatait, útmutatásait. A mesélésnek nagyon erős közösségépítő, gyógyító szerepe van. Terveim szerint nemsokára indul Mesedélután is, amikor gyerekeknek mesélek.Milyen terved van még, amit mindenképp szeretnél megvalósítani?

Remélem, még az idén elindul a Dobogó nevű klub is. Szeretnék helyet biztosítani olyan előadóknak, akik számunkra fontos vagy érdekes témát tudnak megmutatni, vagy olyan a foglalkozásuk, amiről érdemes hallani. Tervezett témaköreink: mi az a biorezonancia, mit csinál egy coach, hogyan kell újjáéleszteni, hogy készülnek a kerámiák, mi a tape, milyen óvodát, iskolát válasszak a gyerekemnek, milyen a felelős állattartás. A másik csoport pedig a művészek csoportja lenne, akik megmutathatnák tehetségüket egy úgynevezett " beszélő kiállításon". Egy író könyvbemutatójánál ez logikus, hogy beszélünk a könyvről, az alkotói tevékenységről, folyamatról. Formabontók attól lesznek ezek a kiállítások, amikor egy grafikus, vagy fotóművész, esetleg egy board készítő a munkái bemutatása mellett elmeséli, hogy miért lett alkotó, hogyan születtek az alkotások, milyen érzések, mögöttes tartalmak vannak egy-egy munka mögött.

 

 

 

Mihez tudnád leginkább hasonlítani a Deszkát vagy azt az életérzést, amit az oda látogató kap egy-egy program kapcsán?

A Deszka egy olyan kisközösséget alakító, formáló műhely, mint mondjuk régen a fonó volt, ahol fontos az odafigyelés a másikra, az együttműködés, a tolerancia, ahol újabb barátságok, kapcsolatok alakulnak, és ahol tevékenykedés közben megtanulhatjuk elfogadni, megérteni a másikat, azt, hogy ő más. Másként gondol, lát dolgokat, ami még segíthet is bizonyos helyzetek megoldásánál, hiszen mi mindig mindent a saját szemszögünkből nézünk. Néha viszont jól jön valaki más, aki mindezt kívülről látja.

Két hétfő, az nem két bonbon!

Ne aggódjatok, nem tűntem el, csak dolgom volt Dunaszerdahelyen. "Mert nőnek lenni jó" és különben is jó. Kicsit előadtam magam egy női szemináriumon, nem diy témában de ha nagyon rendhagyó módon vesszük, akkor  diy téma is lehet saját női ősi erőnk kreatív felfedezése.

Hoztam onnan egy kis hangulatot, hogy holnap ne lássátok annyira borúsnak az időt, csak azért, mert hétfő van és vége a pihenésnek. Gondoljátok inkább azt: nem a lazulás ideje járt le, hanem a munka ideje jött el. Akadjon be végre az a széles látószög! Ne parázz, Anyukám! Mégis hogy élveznéd a vasárnapot hétfő nélkül? Vagy úgy is kérdezhetem, ha nem lenne hétfő, akkor szerinted volna értelme bármilyen vasárnapnak? Oda ugrana a kedd a szomorú hétfő megüresedett állásába és addig illegetné -billegetné magát hétfőként, amíg elhinné, hogy ő az igazi hétfő....és tudod, mi történne akkor? Nos, a keddel semmi, mert ő ugye béna önteltségével beült a hétfőbe de a Te éledet bizony megváltozna, mert két hétfő lenne. És két hétfő az nem két bonbon. aminek vigyorogva örülni lehet. Két hétfő, az két szar nap a hétből és előtte csak egy volt. Szóval ne így változtass, ne a külső körülményeken alakíts, hanem az állásodon. Állj mellé a hétfőnek és szeresd. Ne sajnálatból, mert szegény hétfőt mindenki utálja, hanem azért, mert így kreatív. Változol és ettől idővel minden hétfő megváltozik.
Ez persze nem tuti recept de egy próbát megér, Anyukám! Szerintem jobb, mintha paráznál.
Te mit szeretnél?Szívpárnák, békebeli pénztárcák bármilyen alkalomra. Vagy egy dísztök másképpen...
Készítette: Fekete Vími Emília
 
 
 
 
 Egy vidám baglyos könyvjelzőt?
Készítő:Kovács MarikaMert nőnek lenni jó, már csak az ékszerek miatt is.
Készítő: Petro Júlia és Petro Veronika

 
 "Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod mit veszel ki belőle." 
Forrest Gump Bonbon készítő: Vanya Gábor

Amit a két kezünkkel készítünk, abban szeretet van.
Sajtkészítő: Francisti Tamás, Cheesio

 Kávészemekből illatosan...
Készítő: Balogh Mária
 
 
 
 
 
A kézművesség a lélek játéka
Kürthy Judit munkái
 
 

 
 Clear&Simple