Puritán “hőségfilozófiám”

Paradicsomot és mozzarella sajt golyókat majszolok. Olíva olajat, sót, színes borsot tettem rá és a teraszról friss bazsalikomot, mert mindig nevelgetek valami fűszernövényt. Előfordul, hogy többet is.

Bazsalikom mindig van, mert nagyon szeretem az ízét, illatát. Izgalmas ízesítő. Sokféle ételbe használható. Zseniális növény, mert mást ízt ad, ha töklevesbe teszem, mást, ha paradicsomlevesbe és megint más így nyersen, lédús paradicsommal. Hőségben, így estefelé egy pohár lehűtött Roséval: ajándék.

Miközben a számban ízlelgetem a különböző aromák tökéletes együttesének hatását, arra gondolok, hogy a mozzarellás pillanatokat egyetlen tikkasztó hőség- nap után sem tudom megunni. Nyáron, amikor nagy a meleg, mindig vágyom rá. Úgy érzem, lehűti a lelkem felesleges izzását és egyben tart.

Aki tud és szeret is főzni, az pontosan tudja, hogy minden évszaknak vannak jellemző ételei. A hőségnek pedig külön étlapja és itallapja is van.

Ha jól akarod magad érezni 45 fokos kánikulában, akkor figyelj arra, mit iszol, mit eszel, és folyamatosan cirkuláljon elég folyadék a szervezetedben, mert szárazságban csak a kaktuszok és a tevék képesek élni. Ha szomjúságban tartod a tested, hogyan várhatod el, hogy a lelked és a szellemed egyensúlyban legyen.

A puritán “hőségfilozófiám” lényege, ha lelassít minket a természet (évszak, napszak, időjárás), akkor valóban csendesedjünk le. Ne akarjunk ugyanolyan tempóban haladni kora hajnalban vagy késő éjjel, mint délelőtt vagy kora este. Hagyjuk érvényre jutni magunkban a csendet, és ne erőltessünk semmit. A nyári időszak, talán a sok napsütés, a forró nappalok és  meleg éjszakák miatt is, pihenésre, kikapcsolódásra szólít minket. Sok gyümölccsel, könnyű ételekkel, sok értékes folyadékkal (vízzel,  könnyű borral, hideg levesekkel, gyümölcs turmixokkal) könnyedén megteremthetjük a szervezetünk komfortérzetét.

A kundalini jóga azt tartja, hogy a belső tüzet ébren kell tartani, nem szabad kioltani jéghideg ételekkel vagy italokkal. Az egyensúly megteremtéséhez, ahhoz, hogy a központod ne billenjen ki, tested, szellemed, lelked lángját valóban őrizned kell. Ha ez mégsem sikerül, akkor elkezdesz fázni, esetleg lelassul a vérkeringésed (kezed,  lábad hideggé válik) vagy nagyon meleged lesz, a vérnyomásod az egekbe szökik.

Tudatos, éber figyelemmel és sok gyakorlással a központodat képes leszel a helyén tartani, akkor is, ha a külső körülmények -akár egy tikkasztó hőség- megpróbálják ezt az egyensúlyt bármilyen irányba eltolni.

Azért hívom puritánnak a „hőségfilozófiám”, mert mindig a legegyszerűbb cselekvésekkel, gondolatokkal, szavakkal, táplálékkal lehet a legnagyobb csodát elérni.

 

Oszd meg a cikket