Mamusz és gyümölcstea

A hajnalok és a reggelek frissítően hűvösek, bennünk van már az ősz párás lehelete. Szép lassan elkezd a természet készülődni a télre és mi emberek is így teszünk. A háziasszonyok már feltöltötték a kamrát a befőzni való finomságokkal és mire jönnek az igazán hűvös napok  tele van minden polc lekvárral, savanyúsággal, paradicsompürével, lecsóval, padlizsánkrémmel, májpástétommal esetleg zakuszkával is. Készülünk a sötét és hűvös téli estékre, amikor jólesően kortyoljuk a forró csokoládét és mellé eperdzsemes kalácsot eszünk. Felidézzük az elmúlt nyarat és készülünk a következőre.

Szeretek korán ébredni – amennyiben én dönthetek erről szabadon- és a teraszra kiülve élvezni a reggel csendjét és fényeit. Ma reggel már elő kellett vennem a köntösöm és a téli mamuszt is. Bár sütött a nap, meglehetősen hűvös volt. Már akkor tudtam, hogy illatos gyümölcsteával kezdem a napot, amikor megéreztem a nyitott ajtón át a kora reggeli hűs szellőt és örültem, hogy eljött ismét a nagy teázások ideje. A teákat általában minden ízesítés nélkül iszom, élvezve ahogy a forró víz kioldja belőlük a zamatot. A jó tea simogatja a torkot és a belülről melegít, akárcsak az igazi leves. Teázni egyedül is lehet de kivételes az a pillanat, amikor az őszi napfényben egy férfi és egy nő, akik igazán szeretik, tisztelik és becsülik egymást, együtt teáznak. Szólni sem kell, elég egy gyengéd érintés és az ősz valamennyi színes illata a lelkükben.

Amikor a télre készül az ember van a szívében valami jóleső, biztonságot adó, boldog várakozás. Behúzódunk a házba és magunkba is egy picikét, de mindez mégsem a magányról szól, hanem a csendes, társas együttlétekről. A lelki intim pillanatok felfedezéséről, a kölcsönös adásról, befogadásról és megnyílásról. Mindehhez pedig nagy bátorság kell, mert az ilyen perceket csak akkor kaphatod meg ajándékba, újra meg újra, ha már ráébredtél, hogy nem harcolni kell, hanem szeretni. Nem ellenféllé kell válni, hanem baráttá, és nem az igazadért, hanem az igazságért érdemes küzdened. Bátorság kell. A lélek, a szív és a szellem bátorsága, mert hazugságban még egy egyszerű teát sem lehet mosolyogva meginni.

Kép forrása: stiler.hu

Oszd meg a cikket