Árnyékember

 a tanítvány a leghosszabb verset tanulta meg, a kisfiú kérés nélkül rendet rakott a szobájában, a fáradt asszony meleg étellel várta az éjjel hazaérkező férjét…..nem bizonyításból, nem érdekből, csakis szeretetből. Szeretetben az ember ragyog, fénylik benne a jóság és mindenre képes. Nincs akadály előtte, mert nem látja, pontosabban nem akadályt lát.

Szeretetben megváltoznak a prioritások és a figyelem kitágul. Amikor szeretsz észreveszed azt is, amit korábban nem láttál; horizonton túlra látsz. Mert aki szeretve van, az egyensúlyba kerül önmagával és a környezetével. A szeretet nagyon erős mentális és lelki tartással öleli a lelket. Nincs benne korlát. Nincs benne szabály. Nincs benne elvárás. Ahol pedig van, ott nem szeretnek. Ott birtokolnak, és az embereket tárgyakként tulajdonolják.

A szeretet soha nem tart függőségben. Kiszolgáltatottság csak a birtoklásban létezik. Ezért van az, hogy aki, így szeret az elengedni sem képes a másikat. Nem akarja észrevenni a nyilvánvalót. Már ordít a valóság, szirénázik, villog de ő vak és süket. Nincs hallása, nincs látása az igazságra. Retteg tőle, mint az ateista Isten létezésétől. Nincs benne a valóságképében az igazság. Illúziókban, a látszat világában él, és minél tovább tart ez az állapot, annál veszélyesebb lehet az ébredés. Az árnyékember haragszik az ébredésre és felelőtlennek tartja azt, aki fel akarja ébreszteni, mert a saját szemszögéből csak azt látja, hogy a másik ember le akarja rombolni az életét. Kárt akar okozni az életében. Ezért van az, hogy felelőssé is mindig mást tesz. Saját magát pedig különböző önigazolási praktikákkal mindig felmenti. Ítélkezik de sohasem saját maga felett.

Az árnyékember tulajdonképpen szenvedélybeteg. Saját árnyékának a függőségében él, gondosan felépített árnyékzónája van, és minden próbálkozása, hogy megszerezze a szeretetet, csak hiábavaló erőlködés. Kategóriákban, panelekben képes gondolkodni. Ha ehhez még gonoszság is társul, akkor jön az ostoba megtorlás és a bosszú. Kárt okoztál nekem, ezért én is kárt okozok neked, és ebben az állapotban már egyetlen szeret-morzsa sem marad, amit fel tudna csipegetni. Így belekerül egy merkantilista és érdekalapú viszonyrendszerbe, ahol csak a szeretet hamis epigonjaival találkozhat, oda, ahol a szeretet áru és fizetni kell érte.

Oszd meg a cikket