Évek meg a rutin? Francokat! Változás és szerelem!

Miért szeretnél mindig jól lenni? És miért esel kétségbe, ha épp nem vagy jól? Ha nem úgy sikerülnek a dolgaid, ahogy szeretnéd?

Megfigyelted már, mit csinálsz ilyenkor? A legtöbben semmit. Mert tovább csinálni azt, amitől nem vagy jól, az tulajdonképpen olyan, mintha semmit sem csinálnál, mert nem mozdít el. Nem nyit új távlatokat. Mitől is történne meg mindez, ha mindig ugyanazt csinálod. Mindig, minden nap ugyanaz a rutin. Ébredés, fogmosás, reggeli kávé, zuhany, újra ébredés, indulás. Azt gondolod túl fáradt és elfoglalt vagy a változáshoz? Esetleg túl öreg? Akkor bizonyára így is van, mert mindig úgy van, ahogy gondolod. Piszok egy ragadós dolog a gondolatod, csak úgy kérdés és engedély nélkül beleragad az agyadba. Pedig ki is moshatnád néhanap, hogy a friss és szokatlan gondolatoknak is helyet adj.

Azt gondolod, hogy a változás nehéz, fárasztó és nem tudod, hol kezd és mivel?  Nem baj. Az út elején még nem kell látnod az út végét. Ahhoz, hogy képes legyél valami változást generálni az életedben, ahhoz változás kell. A változás csak úgy magától, mert te épp azt akarod, nem fog eljönni. Az akarat jó, de nagyon kevés ahhoz, hogy olyan eredményt kapj, amitól jobban leszel, és azt érzed, valami elindult, ami más. Izgalmasabb, jobb, édesebb. Elsőre ne gondolkodj nagy projektekben, mert minden változás csak akkor lehet tartós és eredményes, ha egészen kis dolgokkal kezded el. Holnap felkelsz, és nem teszel a kávédba cukrot, holott eddig 20 éven át tettél. Aztán változtatsz a készülődés sorrendjén, esetleg beiktatsz egy kis jógát vagy más mozgást, ami eddig nem volt része a reggelnek. Lényeg, hogy tudatosan és szándékosan avatkozz bele a saját megszokott kis rutinodba. Aztán láss csodát, mert az egyik változás be fogja indítani a másikat, az pedig a következőt és így tovább. Ne legyél türelmetlen, mert ha évtizedeken át rögzüld szokásaidon akarsz változtatni az nem fog menni néhány hónap alatt. Gondold csak el, milyen műgonddal szoktattad magad hozzá.

Az évek meg a rutin? Francokat! Változás, és szerelem! Lendület, és csigavér! És fogadd el, hogy olykor nem fogod magad jól érezni és belefáradsz. Az élet része az is, amikor nem vagy jól. Csak ne csináld túl sokáig, mert szokásoddá válik, hogy szenvedsz, és még azt képzeled, neked csak ennyi jár, nem kaphatsz mást. Pedig, ami a tiéd, ami hozzád tartozik, s belőled nőhet ki, „mint fatörzsből gyönge ága”, azt a változás útján megkaphatod. 

 Fotó: Karádi Bad Zoltán

Oszd meg a cikket