Ne szeretetéhségből szeress!

Ne szeretetéhségből, függőségből, félelemből szeress, és soha ne azért, hogy megmutasd valakinek, aki nem becsült és nem értékelt téged, hogy kellesz másnak. Ezek mind zsákutcák.

Mindenki szerethető, mindenki értékes valakinek és ha a hibáidból, tévedéseidből, csalódásaidból nem tanultál akkor megfizeted az árát. Újra. Ha szükséges, többször is. Mindenki máshogy. Van, aki magánnyal, van, aki nélkülözéssel, elhízással, közönnyel, ridegséggel, vagy épp egy olyan párkapcsolattal, amelyik darabokra szedi a lelkét és eltávolítja legjobb önmagából.

Nincs semmi azért, hogy „csak úgy” legyen. Oka van a szerelemnek, a vágynak, az érintésnek, a szakításnak, a fájdalomnak, a várakozásnak. Oka van minden olyan apróságnak is, amit talán észre sem veszel. Vagy úgy teszel, mintha nem létezne, pedig ott van, meg is mutatja magát, különböző formákban és eltérő intenzitással. Ha vak vagy az nem a másik hibája. Ha süket vagy a saját dallamodra, arról sem a másik tehet. Senkinek sem lehet befogni sem a szemét, sem a fülét, csak annak, aki erre engedélyt ad. És ezt a szabad utat a saját leigázásodra bárhogy megadhatod. Úgyis, ha hallgatsz, ha nem állsz ki magadért. Ha nem mondod el, amit érzel és azt várod, hogy majd az idő megoldja. Ha félelemből titkokat rejtegetsz és így bár nem hazudsz, de félrevezetsz másokat vagy épp azt, aki a legkevésbé sem érdemli ezt meg. Ha hagyod, hogy elszáradjon valami, ami akár virágba is borulhatott volna, ha nem ragaszkodsz minden áron a jól bevált makacssághoz és önfejűséghez. A némaság nemcsak a legfájdalmasabbat, a közönyt mutathatja. Személyre szabottan jelezhet mást is. Érzelmi válságot, szégyent vagy az önszeretet és lelki béke teljes hiányát.

A szeretet ellentéte soha nem a gyűlölet, hanem a rideg közöny. Mindig a szeretet lehet az egyetlen, amivel megbocsájthatsz önmagadnak és másnak is azért, mert a csalódást és a fájdalmat választotta az öröm helyett. És pont veled. Veled, aki vigyázta, őrizte, féltette. Aki látta. És nem függőségből, szeretetéhségből szerette.

Oszd meg a cikket