Nem vagy mindig vétkes de felelős vagy!

Amikor szakítás történik nem vagy mindig vétkes de mindig felelős vagy! Mindenért, amit gondolsz, kimondasz vagy megcselekszel. De azért is, amikor tudnál de mégsem teszel semmit és azért is, amikor beszélned kellene, de te mégis a menekülő hallgatást választod. Nemcsak a tetteknek és a kimondott szavaknak vannak következményei, hanem mindennek, amit az elhallgatásba, a csendbe, az elfojtásba, a tagadásba, a hazugságba és az inaktivitásba teszel. A “nem csinálásnak” is vannak következményei és sokszor sokkal kegyetlenebbek, mintha tettél vagy mondtál volna valamit akkor, amikor még lehetett volna, amikor még élt a bizalom és a szeretet. Menj oda, nézz a szemébe és beszélj vele! Egyenrangú és kölcsönös kapcsolatoknál ez így korrekt!

Mérgező kapcsolatokból való végleges kilépésnél azonban ne akarj a megszokott, tisztességes módon, szemtől szemben, tisztázó kommunikációval szakítani. Nem lesz eredménye, csak egy újabb támadási felületet adsz és nagyon hamar megtörténhet a visszaporszívózás. Ebben az esetben, még ha neked fájdalmas is, az azonnali “no contact” a megfelelő megoldás, mivel a toxikus félnek semmilyen önreflexiója, empátiája és egyéni felelősség vállalása sincs. Ő nem tud szeretni, csak azt szereti, ahogyan te szereted őt! Azt szereti, ami általad vagy a személyiséged, az erőd, a pozíciód, a kapcsolataid, a szellemi és/vagy fizikai vagyonod által lehet. Azt szereti, hogy növeled az értékét, mivel nincs vagy nagyon kevés az önbizalma és az önbecsülése. A kommunikációval és a hallgatással (csenddel verés) is két célja van: verbális bántalmazás, manipuláció és információszerzés.

A traumás kötelékek feloldásához az azonnali fizikai szétválás még nem elegendő, de ez az első lépés a gyógyulás felé. Vedd komolyan, és soha ne old fel a “no contact” helyzetet, mert egy hosszútávú toxikus párkapcsolat nagyon súlyos mentális és fizikai betegséget is okozhat. És minél többször kezded újra abban reménykedve, hogy mostantól minden más lesz, annál kegyetlenebb lesz a kapcsolat és benne a mérgező fél is egyre több és súlyosabb bántalmazást enged meg magának veled szemben. Ami odáig is fajulhat, hogy téged nevez bántalmazónak! Lényeg, hogy összezavarjon és kibillentsen!

Nem vagy mindig vétkes de mindig felelős vagy magadért, a szívedért, az életedért! Ne engedd, hogy rosszul bánjanak veled! Mondj igent magadra és mondj nemet a verbális és a fizikai bántalmazásra is!

Oszd meg a cikket