Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /chroot/home/montorff/montorffy.com/html/templates/csigahaz_csigaalap2/functions.php on line 194

Csigaház

A Mindenség Teremtőjének titkára… avagy mitől válhat hitelessé egy coach, terapeuta, motivációs tréner, tarot tanácsadó, kineziológus, és más segítő hivatásban dolgozó szakember.

Mai legjobb tudásom szerint, arról szeretnék írni, hogy mi a feladata minden segítő hivatásban dolgozó embernek. Mitől lesz hiteles. Mitől válik a szemünkben az egyik támogatóvá, kedvessé, erőssé, szerethetővé, amíg a másikat erőszakosnak, gyengének, nevetségesnek, pénzsóvárnak tartjuk.

Az első és legfontosabb, hogy mindenki, aki úgy érzi, hogy feladata másokon valamilyen formában segíteni, nem különb, nem több, nem jobb, nem okosabb, mint a másik ember, aki őt a bajában felkeresi, csak nagyon sok önmagán végzett munkaóra után képessé vált arra, hogy közvetítő legyen. Csatorna. Nem több, nem kevesebb. A Teremtő titkára, aki alázattal és feltétel nélküli szeretettel rendelkezik.

Fotó:Molnár Péter

 

Mindenki, aki tapasztalások, felismerések és szeretet nélkül osztogatja másoknak a kész, esetleg instant megoldásokat, mint gyógyító, mint segítő, mint tanácsadó megbukik.

Mert, ha nincs benne alázat, ítélkezés mentesség, mindig különbnek fogja magát tartani annál, mint akit épp kezel, és ettől sem ő, sem a munkája nem tud kiteljesedni.

Csak azt tudom átadni, és éppen annyit, mint amennyire én, mint segítő megvalósítottam önmagam. Ha például az elengedés témakörében csak 80%-t értem el a saját életemben, csak 80%-i tudást leszek képes átadni annak, aki ezzel a problémával eljön hozzám.

És itt a második nagyon fontos hitelességi fokmérő, ami különbséget tehet a segítő szakmában dolgozói között, hogy nem lehet addig adni, amíg te magad nem rendelkezel azzal a tudással, amiben épp segíteni szeretnél. És itt nemcsak tárgyi tudásról van szó. Hanem minden olyan tudásról, amit hétköznapi nyelven úgy nevezünk, hogy élettapasztalat.

A segítőnek, aki felvállalta, hogy alázattal, türelemmel, ítélkezésmentesen segít, nemcsak élettapasztalattal kell rendelkeznie, mert az mindenkinek van, több, kevesebb, de van. Hanem élettapasztalatból szerzett tudatos gondolkodásmóddal is. Mit jelent az, hogy tudatos gondolkodásmód? Mai legjobb tudásom szerint azt jelenti, hogy koncentrált, rugalmas, ítélkezésmentes, elemző, felismerő és szeretetteljes figyelmet fordítok magamra és a környezetemre.

Miért fontos az ítélkezésmentesség? Mert tudati és tudat alatti szinten is folyamatosan információkat, és különböző energia áramokat indítunk a másik ember felé. Egy negatív gondolattal, ami egy találkozás, érintés, beszélgetés során megfogalmazódik bennünk, csakis negatív energiát leszünk képesek elküldeni a másik felé. Naponta több ezer pszichikai támadást indíthatunk, anélkül, hogy tudnánk róla, ha még nem ástuk ki és emeltük fel a tudatosságunk szintjére ezt a tudást. Bevallom, ez az egyik legnehezebb feladat. Ezért is fontos nekünk segítőknek a magas rezgésszintünk folyamatos szinten tartása.

Természetesen kaphatunk is épp ugyanennyi támadást. Ha túl sok pszichikai támadást küldünk, fogadunk, aznap úgymond semmi nem sikerül, fáj a fejünk, összeveszünk mindenkivel és még a parkolóőr is megbüntet.

A harmadik fontos feltétel, amitől hitelessé válhat egy segítő: a türelem és a szabad akarat tiszteletben tartása. Türelem önmaga felé és mások felé.

Mi soha nem mondhatjuk meg a hozzánk jövő segítségkérőnek, hogy számára, mi a legfontosabb, legjobb döntés. Akkor sem, ha látjuk, akkor sem, ha már több hónapja jár hozzánk és még mindig nem jött el számára a felismerés és türelmetlenkednénk, hogy miért nem látja, amikor olyan egyértelmű. Nem az. Itt róla van szó, az ő lelkéről, szívéről, életéről, nem rólunk. A megoldás, amit adnál, minden esetben a te megoldásod lenne, nem az övé. A sajátja ott van benne, lehet, hogy jó mélyen elrejtette, de ott van, és nem áshatod ki helyette, csak segíthetsz abban, hogy képes legyen kiásni. Tiszteletben kell tartanod a szabad akaratát, akkor is, ha őrültségnek, butaságnak tartod, amit választ vagy épp nem választ. A szabad akarat szent.

A negyedik hitelességi fokmérő a hála érzése. Ha bennem, mint segítőben nincs hála mindenért, ami épp az életemben van vagy épp már kilépett onnan, akkor elégedetlen leszek. Ha pedig elégedetlen vagyok, ami negatív állapot, alacsony rezgéssel, akkor a hozzám érkezőkkel is elégedetlen leszek. Az elégedetlenség pedig elvárásokat szül, ami megakadályoz abban, hogy ítélkezésmentes legyek és feltétel nélkül szeressek.

Az ötödik fontos alap, amire minden ember, segítő kiváltképpen építheti a hitelességét, az őszinteség. Ott kezdődik, hogy nem hazudok önmagamnak. Már a legcsekélyebb dolgokban sem, például, nem mondom azt, hogy jól vagyok, amikor épp kettéhasadni készül a szívem. És nem keresek rá kifogást, hogy miért is jó az nekem, ha kettéhasad, se magyarázatot, hogy azért hasad ketté mert…, se flegma reakciót, hogy kit érdekel, ha kettéhasad? Csak egyszerűen beismerem, hogy kettéhasadt. Kimondom. Ahogy minden mást. Csakis akkor indulhat el a gyógyulás. Felállok és kimondom, mint az amerikai filmben a főhős, aki feláll az anonim akármilyen csoportban, és azt mondja: XY vagyok és függő vagy XY vagyok és szeretem, ha kettéhasad a szívem.

A hatodik hitelességi energia, amivel erősen és pozitívan tudom támogatni önmagam és a környezetemet, és amivel jobbá válhatok, az alázat. Itt szeretnék eloszlatni egy súlyos félreértést, téves hitrendszert, miszerint az alázat egy és ugyanaz az érdekekkel telített hízelgő alázatossággal vagy az alázottsággal. Sokan vannak még, akik ezeket összetévesztik. Úgy gondolkodnak egy vita után, hogy dehogy kérek én bocsánatot, nekem van igazam, különben is egy ilyennek, aki becsapott és elárult nem fogok megalázkodni. A tévedés abban van, hogy a bocsánatkéréssel nem gyengébbek, erősebbek leszünk. A megbocsájtás minden esetben felszabadít. Mindkettőnket. Engem is és a másikat is, akivel vitám volt.

Az alázat minden esetben magas energetikájú, pozitív attitűd, amelyben feltétel nélküli szeretettel tiszteletben tartom más, számomra nem tetsző véleményét, és féltékenykedés, irigység nélkül elismerem, hogy tudása több, aktuálisabb, frissebb, mint az enyém, és megengedem magamnak a tanulás örömét, amit tőle kaphatok. Az a mester, aki tanítványától is tanulni képes mutat igazi példát az alázatra.

Hetedik és egyben utolsó észrevételem mai, legjobb tudásom szerint az, hogy hitelességet a fent említetteken túl az adhat egy segítő hivatású embernek, ha soha sem gondolja azt, hogy meglévő tudása elegendő, és az élethossziglani tanulást választja.

 

Montorffy Letti
író, coach, a te szellemi-lelki támogatód
www.montorffy.com
https://www.facebook.com/csigahazcoaching/
A Coachok Szakmai Szövetségének tagja
http://www.coachok.hu/coach/Montorffy_Letti_coach
Csigaház Coaching - a szíved bátorsága
A játszó-tér, ahol felfedezheted önmagad
Bejelentkezés:hétfőtől, péntekig 9-19 óra között
Mobil:70/6733331
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.