Csigaház

Melaszba mártott terror, a nárcisztikus rózsája

 

A látszat törődésbe csomagolt rejtett bántalmazás az erőszak egyik legártalmasabb fajtája. Ha figyelmetlen vagy, ha nem tudsz nemet mondani. Ha nincs önreflexiód. Ha hitrendszereid irányítanak és válasz helyett zsigerből reagálsz. Ha nem tudsz a jelenben maradni, tisztán hallani, látni és azonosulsz az érzéseiddel. Ha nem tudod a határaid felállítani, esetleg te is valamilyen személyiségzavarral küzdesz vagy kodependens vagy, akkor ez a fajta terror akár éveken át is képes észrevétlen maradni. Annyira, hogy végül megszokod, és elhiszed a másiknak, hogy te vagy szétcsúszva, te vagy paranoid, neked nincs humorérzéked. Mert, amit mondott, azt nem bántásnak szánta, te vagy túl érzékeny és bizalmatlan. (Még ismerőseid, szeretteid nevét is megemlíti a hitelesség kedvéért, hogy ők is ezt gondolják.) Hangsúlyozza, hogy nem akart megalázni, kinevetni, te mégis napról napra egyre rosszabbul vagy. Néha kiabál, néha halkan hízeleg, néha csenddel ver, néha megvonja az érintést, mert ezek számára az uralkodás és a dominancia eszközei. Manipulál a pénzzel, a szexszel vagy épp azzal, ami a legfontosabb a számodra.

A melaszba mártott dominancia, a domináns sub attitűd,  a nyílt, a rejtett és invert nárcisztikus személyiségzavar mindegyik típusából a nyolcas, kilences és tízes fokozat sokkal tovább árthat a nárcisztikus áldozatának, mint az egyértelmű támadás például egy cerebrális típustól, ami korábban észrevehető. A rejtett nárcisztikus mindig ravaszul és alattomosan leplezi a szándékait és éppen ezért nehezen észrevehető, hogy bántalmazás történik.

Aki rendszeresen durván viccelődik, gúnyolódik azon, vagy épp provokál valamivel, amiről tudja, hogy neked szomorúságot okoz ( például azért is, mert ezt többször is jelezted ezt felé), az bántalmaz téged! Mégpedig úgy, hogy sunyi módszerekkel megpróbál megalázni, hogy szégyelld el magad, és érezd, hogy mennyire értéktelen vagy. Kivetíti rád a saját elviselhetetlen és kínzó nárcisztikus szégyenét! De valójában ő az, aki állandó szorongásban él. Gyenge, és ezért abból merít erőt, ha rést üthet ott, ahol te a legerősebb vagy. Ott bánt, ahol szépnek, jónak, értékesnek, stabilnak, hitelesnek érzed magad. Alattomos és manipulatív energianyerés ez. Azt a területet próbálja gyengíteni, ahol a legragyogóbb vagy, mert ha képes arra, hogy ott térdre kényszerítsen, a gyengeségeiddel már könnyen elbánik és azt érezheti, erős, hatalma van és uralkodhat feletted.

Számtalan ok állhat az ilyen típusú bántalmazás hátterében. Családi minta. Ezt látta, ezt tanulta. Gyerekkorában traumatizálta egy nárcisztikus személy, leginkább egy anya vagy aki felnevelte és sok időt töltött vele. Fullasztóan indiszkrét, erősen kontrollált, rideg, nárcisztikus anyai szeretet vette körbe és/vagy apahiány. Jellemző volt az érintéshiány vagy annak az ellenkezője a túl sok, indiszkrét testi kontaktus és a burokban nevelés, túlzott féltés.

A nárcisztikus bántalmazó mindig önbizalom hiánnyal küzd, önbecsülése nagyon alacsony szintű és mivel csak egy saját magánál gyengébb ember mellett érzi úgy, hogy erős és értékes a verbális és/vagy fizikai  bántalmazással energiát nyer, legyengíti a partnerét. És amíg a másikkal foglalkozik, addig sem kell a saját félelmeivel, gyengeségeivel, szégyenével törődnie. Az elfojtás, tagadás és a hamis önkép éllovasa. Nem empatikus. Nincs bűntudata. Sose fog bocsánatot kérni, hiszen azzal elismerné a bántalmazást. Ha mégis megteszi, azzal célja van. A bocsánatkérést csak eszköznek használja, hogy elnyerje feletted az irányítást.

Ezért is fontos, hogy légy éber! Légy tudatos! Húzd meg a határaidat és mondj nemet! Képviseld magadat! Tarts távolságot! Mert ellenkező esetben akár egy életet is leélhetsz olyasvalaki közelében, aki úgy érzi joga van a nárcisztikus bántalmazó szeretet nevében szemétbe dobni az értékeidet! Energiabanknak használ, miközben elhiteti veled, hogy soha még nem volt olyan szerelmes, mint most, és te vagy számára a nagy Ő, a lélektárs.  Azt gondolja, azért, mert egyszer igent mondtál kettőtökre (szerelemre, barátságra) örökös bérletet váltott az életedre.

A nárcisztikus férfi valójában nőgyűlölő, a nárcisztikus nő pedig férfigyűlölő, így soha nem fogja tisztelni és megbecsülni a párját, gyerekét, testvérét, barátját, munkatársát. Nem képes szeretni, nem képes kötődni, nem képes valódi testi és  lelki intimitásra, érdekből ad, azért, hogy energiát nyerjen, mert nárcisztikus forrás nélkül megzuhan, külső forrás nélkül nincs energiája az élethez. A látszat adásban valójában elvesz! Függő! Forrásaitól is, és persze sok minden mástól is (mint például alkohol, drog, pornó, online játékok, szex, nikotin stb.) hiszen a függőségei segítik abban, hogy az állandó, bántalmazó nárcisztikus szégyenét és szorongását oldják.